Beneficis cognitius de parlar dos o més idiomes

En els últims temps s’ha parlat molt de les coses que cal fer per mantenir el cervell actiu. Doncs bé, aquí va una de les activitats més recomanades: aprendre una nova llengua. És cert, hi ha innombrables beneficis de parlar diferents idiomes, i aquí te’ls explico.

Beneficis de parlar diferents idiomes

Qualsevol que visqui en un lloc denominat bilingüe sap del que es tracta. Sigui al País Basc, a Galícia o Catalunya, però també en aquells països de majories indígenes (com Bolívia, certes zones de Mèxic, Veneçuela o Paraguai) o països on es parli més d’una llengua (com Suïssa, Índia, Bèlgica, Àustria , Dinamarca, Sud-àfrica, Nova Zelanda, i un llarg i sorprenent etc.) ser bilingüe és moltes vegades una necessitat.

Aprendre un nou idioma sempre ens aporta beneficis cognitius, perquè a més de poder parlar i comunicar-nos amb més persones, ens dóna un altre sentit de la realitat.

El cervell creix

A la Universitat de Lund, a Suècia, es va fer un estudi entre un grup d’universitaris i un altre de gent que havia après a parlar amb fluïdesa un segon idioma en 13 mesos.

Es van escanejar els cervells de tots dos grups amb ressonàncies magnètiques abans i tres mesos després de la investigació, i els científics van trobar canvis interessants.

En el grup universitari l’estructura cerebral es mantenia idèntica, mentre que la de l’altre grup mostrava creixement en l’hipocamp i en tres àrees de l’escorça cerebral.

Ajuda a regular les emocions

Parlar una altra llengua pot ajudar-nos a controlar millor les emocions. Una persona bilingüe, quan canvia d’una llengua a una altra, canvia també la manera en què experimenta les mateixes emocions.

Ens expressem millor en el nostre idioma matern. Una segona llengua, a l’ésser menys emocional, pot ajudar a posar distància amb els problemes.

L’atenció en els nens millora

Poden ser capaços de ser més atents i distreure menys. Pot ser que quan són molt petits manegen un lèxic menys ampli en ambdós idiomes, però creixen amb un bon nivell de rendiment en les activitats voluntàries acadèmiques.

Millora en certes habilitats cognitives

Els nens bilingües, segons un altre estudi, superen els monolingües en habilitats de solució de problemes i pensament creatiu.

Això pot ser degut a l’estat d’alerta mental que necessita el nen bilingüe per canviar entre dos idiomes. S’expressen amb descripcions més detallades i tenen més atenció selectiva (és a dir, la capacitat d’enfocar l’atenció en el que és important).

Per tant, un dels beneficis de parlar diferents idiomes és que afavoreix la creativitat. Si un nen aprèn a parlar una altra llengua diferent tindrà dues maneres de pensar, dues formes de codificar el món i les representacions mentals.

Així apareix el pensament no lineal, és a dir, creatiu. Ajuda a que vegem les coses amb un altre punt de vista.

Viure en un lloc on es parla més d’una llengua en realitat és una benedicció. Des del compartir valors culturals i comprendre’ls fins allunyar el fantasma de l’Alzheimer, els beneficis de parlar diferents idiomes són més que obvis.

Com a pares, hauríem fomentar en els nostres nens l’aprenentatge d’altres llengües com una forma d’integració social però també com a higiene mental i de salut. I aprendre nosaltres mateixos una nova llengua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *