Cançons tradicionals catalanes per al petits de casa

Nen petit a la catifa tocant un xilòfon i una padereta

La música contribueix en el procés educatiu, estimulant i modelant la sensibilitat, alhora que aporta els primers elements sensorials que posteriorment s’aniran elaborant i raonant.

La música és un llenguatge artístic, per tant, permet la comunicació (emissió i recepció), i l’expressió de sentiments, sensacions, emocions. També ajuda a exterioritzar i compartir els estats d’ànim; al treball cooperatiu, en el cant col·lectiu; als hàbits posturals, de relaxació, de respiració i de dicció; al coneixement i respecte de la cultura, etc. A més a més, la cançó apropa l’art als nostres infants.

Sovint, les cançons infantils  inclouen un ensenyament o moralitat, com una faula cantada. Però tenen moltes més funcions i avantatges per als nens més enllà d’aquest aprenentatge moral, ja que potencien el desenvolupament intel·lectual, auditiu, sensorial, de la parla, motriu i social de l’infant.

Nens jugant amb instruments al parquet

A continuació et proposem diverses cançons ideals per cada etapa educativa:

EDUCACIÓ INFANTIL

Sol, solet

Cançó màgica, cantada amb el desig que surti el sol els dies ennuvolats.

Joan Petit

Es poden afegir totes les parts de el cos humà perquè els nens siguin conscients del seu esquema corporal.

Plou i fa sol

Aquesta cançó tradicional catalana s’ha cantat als infants des de fa molt temps, i té com a protagonista a un personatge màgic: la bruixa. La canten els nens quan alhora que plou, fa sol.

Podeu fer l’aprenentatge d’aquestes cançons i més amb joguines com: Laia una preciosa nina que camina i canta en Català, que inclou les cançons: Plou i fa sol, la masovera, cargol treu banya.

EDUCACIÓ PRIMÀRIA / CICLE INICIAL

El ball de la civada

És una cançó i ball popular catalana, relacionada amb les feines del camp. Amb aquesta cançó aprendran accions que es realitzen al camp i podran conèixer-les millor.

La Masovera

És una cançó de tasca, caracteritzada per ser acumulativa i amb una constant repetició. S’hi poden treballar els dies de la setmana i el vocabulari del camp, juntament amb diferents elements fonètics.

EDUCACIÓ PRIMÀRIA / CICLE MITJÀ

Joan del riu

Cançó de gresca, de Carnestoltes, ideal per ser escenificada i ballada.

Permet explicar l’argument i treballar el vocabulari: confitura, raïmat, vi ranci, bóta de moscat…

Es pot dansar, donant-se les mans en filera i fent les diferents evolucions que proposa el cap.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *