Llibre obert amb dibuixos de pirates i baixells

Obre les portes de la imaginació als teus fills amb la lectura, portant-los a un món màgic d’aventures i coneixement, aprenentatge, comprensió i desenvolupament.

Llegir és una habilitat bàsica i sorprenent de comunicació per a les persones. És una eina del llenguatge, l’expressió escrita del llenguatge parlat. Però no ès innata, sinó que cal aprendre-la. i requereix la participació i coordinació de diferents processos cognitius.

Ensenyar a llegir als nens és una tasca que acostuma a ser complicada, per què requereix el desenvolupament dels diferents processos que hi intervenen. També cal dominar i  coordinar un seguit de processos cognitius que ens fan capaços de reconèixer un símbol escrit com una certa lletra, d’identificar-la amb un so específic, d’integrar cada lletra en una paraula i cada paraula en una frase, i de comprendre el significat de l’escrit.

Com ensenyar a llegir als nens

Podem fer servir diferents mètodes per ensenyar a llegir als nens, afavorint el reconeixement de les lletres i la comprensió del missatge.

Unir el coneixement de les lletres amb la paraula

Per començar, es pot unir el coneixement de les lletres amb la paraula. Podem utilitzar imatges i paraules, on la lletra en qüestió estigui senyalada amb algun color i més grandària.

Els mostrem imatges amb la lletra  a aprendre, acompanyat de la paraula completa i llegim tota la paraula, assenyalant la lletra corresponent.

Lectura de frases

Quan ja coneguin les lletres d’algunes paraules podrem començar amb la lectura de frases. Per començar, els podem ajudar barrejant paraules i dibuixos per construir la frase.

Frases formades només per paraules

Després utilitzarem frases formades només per paraules. Primerament, podem acompanyar-les d’un dibuix extern, facilitant-los la comprensió, i a poc a poc eliminar-lo, per centrar la comprensió en la frase. També són aconsellables les preguntes que afavoreixin la comprensió, fent  les preguntes després de cada frase perquè la practiquin.

Frases

A poc a poc introduirem diverses frases, formant petits textos. Seguirem utilitzant les preguntes comprensives, i demanarem als nens que expliquin el que han entès. Ens podem ajudar amb diversos materials especialment dissenyats per a això.

Textos complets

Finalment, quan ja llegeixin diverses frases amb sentit, llegirem textos complets. És important posar l’accent en la importància de la lectura comprensiva, per a això, al principi podem llegir paràgraf a paràgraf i fer una parada per comprovar que hem comprès i no hem d’oblidar les preguntes que afavoreixen la comprensió. Poc a poc podran llegir textos complets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *